המומחים של Infomed מסבירים:
ורטיגו, המכונה גם סחרחורת סיבובית, היא מצב הגורם לתחושה שהסביבה נעה או מסתובבת. זהו סימפטום ולא מצב רפואי בפני עצמו. תחושה זו עשויה להיות כמעט ולא מורגשת, או שהיא יכולה להיות חמורה עד שקשה לשמור על שיווי המשקל ולבצע משימות יומיומיות.
צילום: Kleber Cordeiro | shutterstock
סימפטומים
תסמינים שעלולים ללוות ורטיגו כוללים:
• אובדן שיווי משקל.
• בחילות.
• הקאות.
• ניסטגמוס - תנועות עיניים מהירות לא רצוניות (ריצוד) .
• טינטון (Tinnitus) - רעש או זמזום באוזניים שמקורו פנימי ולא רעש חיצוני .
• הפרעות בתחושה, בדיבור או בראייה עלולות ללוות ורטיגו מרכזי הנובע מבעיה מוחית.
סיבות וגורמי סיכון
ורטיגו נגרם בדרך-כלל כתוצאה מבעיה באוזן הפנימית, מצב המכונה ורטיגו פריפרי, אך הגורם לוורטיגו יכול להיות גם בגלל בעיות באזורים מסוימים במוח, מצב המכונה ורטיגו מרכזי . הסיבות הנפוצות לוורטיגו פריפרי הן:
• ורטיגו התקפתי תנוחתי שפיר (Benign paroxysmal positional vertigo) - אחד הגורמים השכיחים לוורטיגו. הטריגר במקרה זה הוא לרוב שינויים במיקום הראש כגון שכיבה, מעבר לישיבה או הטיית הראש. הגורם לכך הוא שינוי מיקומם של גבישי סידן (קריסטלים) המהווים חלק מאיבר שיווי המשקל באוזן הפנימית.
• דלקת באוזן הפנימית.
• דלקת בעצב הווסטיבולרי (העצב שאחראי על שיווי המשקל) .
• מחלת מנייר- הפרעה באוזן הפנימית שנובעת ככל הנראה מבעיית לחץ בתוך האוזן ויכולה לגרום לוורטיגו .
ורטיגו מרכזי לעומת זאת נובע מבעיה במוח כגון שבץ, טרשת נפוצה או גידול מוחי.
אבחון ובדיקות
לצורך אבחון, רופא/ה עשוי/ה לבצע בדיקה גופנית כדי לבדוק אם יש סימנים לתנאים שעלולים לגרום לוורטיגו. זה יכול לכלול בדיקת אוזניים ובדיקת עיניים, בה ייבדקו סימנים של תנועה בלתי רצונית (ניסטגמוס). בנוסף, הרופא/ה עשוי/ה לבדוק את שיווי המשקל או לנסות ליצור מחדש את הסימפטומים על ידי כך שיבקש לעבור במהירות מישיבה לשכיבה. בהתאם לתסמינים, הרופא/ה עשוי/ה להפנות לבדיקות נוספות, בהן:
• בדיקות שמיעה.
• Electro Nystagmography) ENG) - בדיקה להערכת מערכת שווי המשקל הממוקמת באוזן הפנימית ובמוח. הבדיקה עוקבת אחר פעילות העיניים בתגובה לגירויים שונים. בנוסף, במהלך הבדיקה מבוצעת בדיקה קלורית שבה מוזרמים מים או אוויר לאוזן לצורך הערכה של מערכת שווי המשקל.
• פוסטורוגרפיה- בדיקה הנעשית ע״י מכונה לבדיקת שיווי המשקל המספקת מידע על השימוש בראייה, חישה ומערכת שיווי המשקל כדי לשמור על שיווי משקל.
• בדיקות הדמיה כגון CT או MRI כדי לשלול גורם מוחי לוורטיגו.
סיבוכים אפשריים
ברוב המקרים ורטיגו נגרם מבעיה באוזן הפנימית. במקרים רבים זהו תסמין לא מסוכן, אך הוא מצריך פנייה לרופא/ה לצורך אבחון וקבלת טיפול. חשוב לציין כי ורטיגו עלול להעלות את הסיכון לנפילות, במיוחד בקרב אוכלוסייה מבוגרת, ועל כן יש חשיבות רבה בפנייה לרופא/ה ולקבלת טיפול. במקרים בהם קיימים סימפטומים המרמזים על ורטיגו מרכזי כגון הפרעות בדיבור, בתחושה או בראייה, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף.
טיפולים ותרופות
לרוב, מצב של ורטיגו משתפר עם הזמן ללא טיפול. עם זאת, יש אנשים שיסבלו מאפיזודות חוזרות ונשנות לאורך מספר שנים, כמו אלה הסובלים ממחלת מנייר.
תרופות, כמו אנטי-היסטמינים, יכולות לעתים לעזור בוורטיגו. בנוסף, טיפול בסטרואידים או אנטיביוטיקה במקרה של דלקת באוזן הפנימית או בעצב הווסטיבולרי יכול להיות נחוץ. יש להיוועץ עם הרופא/ה המטפל/ת על מנת להתאים את הטיפול התרופתי למצב הרפואי שגורם לוורטיגו.
פיזיותרפיה וסטיבולרית - סדרת תרגילים לסובלים מוורטיגו התקפי תנוחתי שפיר (פתאומי לאחר שינוי תנוחת הראש), עשויה לגרום להטבה בתסמינים.
מניעה
מניעה של ורטיגו קשורה במצב הרפואי שגרמה לו. לא תמיד ניתן למנוע ורטיגו. עם זאת, ישנם דברים שניתן לעשות כדי להפחית את מספר האירועים, ובהם:
• להזיז את הראש בזהירות ובאטיות במהלך פעילויות יומיומיות.
• לקום לאט מהמיטה ולהתיישב בקצה המיטה זמן מה לפני שנעמדים.
• לישון כאשר הראש מורם מעט על 2 כריות או יותר.
1.NHS inform. Vertigo. Last updated: 18 February 2020. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/vertigo
2.Mayo Clinic. Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV). June 30, 2018. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vertigo/symptoms-causes/syc-20370055
3.American Optometric Association. Nystagmus. https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/nystagmus
4.NHS. Ménière's disease. Page last reviewed: 23 March 2020. https://www.nhs.uk/conditions/menieres-disease/
5.NHS. Vertigo. Page last reviewed: 2 June 2020 .https://www.nhs.uk/conditions/vertigo/
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
- בדיקת שמיעה
- CT, סי טי
- בדיקת MRI
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול תרופתי
מחלות קשורות
- לחץ תוך-גולגולתי
- כוויצויות
- מיאסתניה
- דיפתריה
- חבלות, היצרות והפרעות נשימה בגרון
שאלות מתוך פורום גידולי בלוטת התריס וראש-צוואר
בניהולו של ד"ר בן ציון יהושע
מצב לאחר דיסקציה צווארית
יון 17/08/2023 | 20:41
שלום רב, בן 31, לפני כחצי שנה עברתי כריתה חלקית של הלשון ודיסקציה צווארית מימין (תחנות 1-3) לטיפול בקרצינומה בלשון. לא עברתי טיפולים נוספים. בשבועות האחרונים חש נפיחות מסביב לעין ימין, מתחת לסנטר ולאורך הלסת לכיוון אוזן ימין. חמור יותר בבוקר, בא והולך לאורך היום. לפעמים הנפיחות נראית ולפעמים אני רק מרגיש אותה. האם ייתכן ומדובר בלימפאדמה? ואם כן, האם יש טיפול או שזה פשוט עובר? תודה רבה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תגובתי
יון 18/08/2023 | 20:25
שלום רב, תודב רבה על המענה המפורט ועל איחולי ההחלמה. האם ייתכן ומדובר בלימפאדמה גם במידה ולעתים אני חש בכבדות או נפיחות מסוימת סביב הצוואר והעין (בצד הניתוח), מבלי שניתן להבחין בה כלפי חוץ? תודב רבה!
הוסף תגובה
תשובת מומחה נפיחות בצוואר אחרי ניתוח וקרינה
ד"ר בן ציון יהושע 18/08/2023 | 18:28
שלום לך עברת שנה מאתגרת ומשמח שלא היית צריך לעבור טיפולים נוספים כך שגילית את הגידול מוקדם והכריתה הייתה שלמה ולא היו בלוטות לימפה מעורבות אני מאחל לך חזרה שלמה לחיים שמלפני הסרטן . לאחר דיסקציה צווארית יש לעיתים נפיחות בצוואר עקב הפרעה בזרימת הדם והלימפה מה שאתה מתאר בהחלט מתאים ללימפאדמה עם זאת יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת לבדוק אותך ולוודא שאכן זה לימפדמה עקב הניתוח ולא משהו אחר שעלול לחסום - גידול אם אכן מדובר בלימפדמה יש כמה טיפולים 1. לשמור על ניקיון העור מזיהום 2. תרגול והנעת הצוואר והפנים 3. מסג׳ מיוחד 4. לפעמים אפשר לשים פלסטרים שלוחצים מקומית בהצלחה ורפואה שלמה
הוסף תגובה
מה המשמעות של tirads 4?
מיכל 17/08/2023 | 21:14
האם משמעותו גידול ממאיר?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה מה הסיכוי לממאירות לפי Tirads
ד"ר בן ציון יהושע 18/08/2023 | 18:14
להלן ציטוט מתוך אתר שמיועד לציבור הרחב https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/september-2018/vol-11-issue-9-p-7-8/ האתר הוא של האיגוד האמריקאי לבלוטת התריס מצוטט מאמר שבדק את הסיכוי לסרטן בקרב מעל 1000 אנשים לפי ה האולטראסאונד. ולהלן התוצאות: Cancer rates were 0.9% in TIRADS 2, 2.9% in TIRADS 3, 12.3% in TIRADS 4A, 34.4% in TIRADS 4B, 66.6% in TIRADS 4C, and 86% in TIRADS 5. מפה רואים ש Tirads 4 מתחלק ל שלוש ובהתאם הסיכון שנע בין 12% ב TR4a ל 67% ב TR4c זה מה שמצאו במחקר אחד זה מאד תלוי בארץ ובמפענח אבל אלו סדרי הגודל בהצלחה
הוסף תגובה
בלוטת התריס - קשריות
אביב 16/08/2023 | 19:20
שלום ד"ר, בבדיקת אולטרסאונד צוואר ובלוטות צוואר נמצא הממצא הבא: "אונה ימנית - בגודל :תקין קשר רקמתי בגודל 0.7 ס"מ גבול לבולרי היפוואסקולרי, מרקם לא אחיד" יתר הפרמטרים כולם תקינים בשני הצדדים. ובסיכום הפענוח רשום: "TIRADS 4 המשך הבירור ע"י ניקור אבחנתי" 1. מה דעתך על האבחנה הזו? 2. איך עליי לפעול בנקודת זמן זו? 3. האם לדעתך יש צורך בהמשך בירור על ידי "ניקור אבחנתי"? תודה רבה.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה קשר בגודל 7 ממ TR4
ד"ר בן ציון יהושע 16/08/2023 | 19:39
שלום גם לך אביב בדרך כלל אין צורך בניקור קשר בגודל 7 ממ יש כמה יוצאים מן הכלל וביניהם 1. אם הקשר נראה מערב רקמות מחוץ לבלוטת התריס 2. אם הקשר ממוקם בחלק האחורי של בלוטת התריס ויש חשש שאם יגדל ילחץ או יערב את העצב החוזר מצב שעלול לגרום לשיתוק מיתר הקול 3. אם יש חשש שמדובר ב קרצינומה מדולרית (סיפור משפחתי של קרצינומה מדולרית או תסמונת MEN2) 4. אם יש בלוטת לימפה חשודה כגרורה אני מניח שזה לא המצב אצלך אבל בשביל זה צריך לראות את האולטראסאונד אם התנאים לא מתקיימים אז מומלץ מעקב שיכלול אולטראסאונד חוזר עוד 6-12 חודשים ומעקב של אנדוקרינולוג/כירורג בלוטת התריס
הוסף תגובה
בלוטת התריס
מיכל 15/08/2023 | 22:44
בחורה בת 35.תוצאות אולטראסאונד: אונה שמאל של התירואיד ללא קשרים אונה ימין של התירואיד ללא קשרים באיסטמוס נוטה לכיוון צד ימין קשר סולידי,לא אחיד,היפואקוגני,מעט וסקולרי,ללא הסתיידויות,מוגבל היטב,קוטרו המירבי במבט ישר 1.7 ס"מ,סיווגו tidras 4 ,עם 4 נקודות,ממנו בוצע fna. עדיין אין תשובת fna.מה המשך טיפול מומלץ?האם ממצאים חמורים ומדאיגים, אודה לתשובה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
בלוטס התריס
מיכל 16/08/2023 | 18:52
רופא המשפחה שלי אמר לי היום שטירדס 4 פירושו סרטן
הוסף תגובה
תשובת מומחה קשר לאחר ניקור
ד"ר בן ציון יהושע 16/08/2023 | 09:16
שלום מיכל טוב שעשו ניקור נחכה לתשובה ואז נהיה חכמים יותר
הוסף תגובה
אולטרסאונד בלוטת התריס
שלום 16/08/2023 | 14:01
שלום. כיום בן 67, לפני 4 שנים התגלה גידול בנזופארינקס משמאל (שלב התחלתי) וקיבלתי מס׳ טיפולי כימתורפיה וטיפולי הקרנות. זה כבר מאחורי וכמובן שאני הולך לביקורות כאלה ואחרות. בשבוע שעבר עשיתי אולרטסאונד בלוטת התריס ולהלן התוצאות: איסטמוס - ברוחב 0.2 ס״מ. מרקמו הומוגני אונה ימנית - בגודל 1.9x1.8 ס״מ, אינה מוגדלת, מרקמה אינו אחיד אונה שמאלית - בגודל 1.6x1.4 ס״מ, אינה מוגדלת, מרקמה הומוגני. בלוטות רוק תת לסתיות: מימין- בגודל ומבנה תקינים משמאל- הודגמה בלוטת לימפה בגודל 0.4-1.4 ס״מ בעלת מראה שמור. בלוטת הפרוטיס - מימין ומשמאל בגודל ומבנה תקינים. ללא עדות לבלוטות לימפה מוגדלות לאורך צוואר ימין לאורך הצוואר הקדמי משמאל הודגמו מספר בלוטות לימפה בגודל עד 0.7 ס״מ, בעלות מראה שמור. אשמח לשמוע את חוות דעתך, תודה רבה לך.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה אהלן
ד"ר בן ציון יהושע 16/08/2023 | 15:44
נראה לי מקריאת התשובה שהצוואר בסדר תרגיש טוב ותשתה הרבה
הוסף תגובה
לכל השאלות