11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (2024)

Zwitserse zakmessen zijn de populairste zakmessen ter wereld. Maar laat je niet misleiden door hun glimmende kleurrijke uiterlijk. Als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd, kunnen deze onschuldig ogende gereedschappen ernstige verwondingen veroorzaken. Daarom moet het naleven van enkele veiligheidsregels van het grootste belang zijn.

Hier zijn 11 veiligheidsregels die iedereen, jong of oud, moet volgen bij het werken met een Zwitsers zakmes (SAK). Deze regels beschermen u en anderen niet alleen tegen verwondingen, maar beschermen ook uw SAK tegen schade en zorgen ervoor dat deze u uw hele leven van dienst is.

1. Ken de tools in de SAK

Elk stuk gereedschap in een Zwitsers zakmes is bedoeld om één (of soms meer dan één) functie uit te voeren.

Gebruik het gereedschap voor de functie waarvoor het bedoeld is. Dit zal het gereedschap beschermen tegen schade.

Dit voorkomt ook ongelukken door het verkeerde gereedschap voor het verkeerde doel te gebruiken.

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (1)

Wat betekent het?

Het betekent dat je het mes niet mag gebruiken om te wrikken. Je wilt niet dat het mes breekt en jou of iemand anders in de buurt pijn doet. De flesopener met de punt van de platte schroevendraaier is een veel beter hulpmiddel om te wrikken.

Evenzo, als u gaten in hout of kunststof wilt boren of ponsen, gebruik dan niet het mes, maar de priem.

Zorg er tijdens het gebruik van de zaag voor dat het stuk hout stevig tegen een hard oppervlak is bevestigd, zodat het niet wiebelt. U kunt uw voet erop zetten om het te stabiliseren, maar zorg ervoor dat u schoenen draagt.

2. Wees voorzichtig bij het openen en sluiten van de gereedschappen

Zorg ervoor dat je beide handen gebruikt bij het openen of sluiten van een Zwitsers zakmes. Dit is van toepassing op alle SAK's, behalve die met een OH-mes (met één hand).

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (2)
11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (3)

Zorg er tijdens het sluiten absoluut voor dat uw vinger niet in de weg zit. De slipverbindingen in Swiss Army Knives zijn redelijk sterk en de gereedschappen sluiten met een behoorlijke klik.

Opmerking

De eerste keer dat je een mes van een gloednieuw Zwitsers zakmes opent, kan het een beetje moeilijk zijn om het eruit te trekken. Het kan ook een beetje plakkerig zijn vanwege de olie die ze gebruiken om de SAK gesmeerd en roestvrij te houden. Wees dus voorzichtig als het je eerste SAK is en je hem voor de eerste keer opent.

Ik heb mensen lelijke snijwonden zien krijgen alleen omdat ze niet voorzichtig genoeg waren bij het sluiten van het mes in een SAK.

Open of gebruik niet meer dan één gereedschap tegelijk. De SAK is moeilijk te gebruiken met meer gereedschap open. Doe dit niet om ongewenste ongelukken te voorkomen.

Ik open alleen verschillende gereedschappen in een SAK alleen tijdens het schoonmaken of tijdens het maken van foto's van de gereedschappen in de SAK. En daarbij ben ik er uiterst voorzichtig mee.

Zorg er absoluut voor dat u al het gereedschap opvouwt voordat u uw Zwitserse zakmes opbergt. Bewaar nooit een SAK open in je la. Onnodig te zeggen dat dezelfde regel van toepassing is als u de SAK in uw zak stopt.

Ervaring uit de eerste hand!

Ik draag altijd een kleine SAK aan mijn sleutelbos. Een keer vergat ik de SAK dicht te doen en samen met de sleutels in mijn zak te stoppen. De volgende keer dat ik instinctief mijn handen in mijn zak stak om de sleutelhanger eruit te trekken, kreeg ik vervelende snijwonden aan twee van mijn vingers.

3. Houd je mes scherp

“Een scherp mes is veiliger dan een bot mes”

Dit klinkt misschien vreemd, maar verschillende rapporten hebben geconcludeerd dat verwondingen in verband met messen op de werkplek voornamelijk te wijten zijn aan botte messen.

Het kost meer inspanning en extra kracht om te snijden met een bot mes. Het is ook moeilijk om het mes goed te manoeuvreren. Beide factoren kunnen ervoor zorgen dat het Zwitserse zakmes uit uw greep glijdt en uzelf of anderen verwondt.

Zwitserse zakmessen hebben weinig onderhoud nodig, maar het is raadzaam om het mes periodiek te slijpen als u ze regelmatig gebruikt.

ik gebruik deVictorinox Dual-Knife Sharpener die ik van Amazon heb gekregenop al mijn SAK's.

Als je iets meer ergonomisch wilt, bekijk dan deVic Sharpy in deze Amazon-lijst.

Hoe weet je of het mes scherp is?

Een papieren test is de eenvoudigste manier om te controleren of het mes scherp is of niet. Een scherp mes snijdt als boter door een stuk papier, zonder enige weerstand.

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (4)

Zelfs als je jezelf snijdt met het mes, zal een scherp mes een veel schonere snede geven die sneller geneest.

4. Ken de grenzen van de tools in de SAK

Het gereedschap in het Zwitserse zakmes is niet bedoeld om speciaal gereedschap in uw gereedschapskist te vervangen. Ze zijn bedoeld voor incidentele lichte taken.

Proberen een gereedschap te dwingen meer te doen dan het aankan, kan erg slecht aflopen voor het gereedschap en soms voor uw eigen veiligheid.

Sla bijvoorbeeld geen hout op met het lemmet van een Zwitsers zakmes. Batonen mag alleen worden gedaan met een sterk vaststaand mes, niet met een opvouwbaar mes.

Tip

Gebruik geen kleinere Zwitserse zakmessen (58 mm SAK's) voor het snijden van hout of het splijten van hout. Die kleine mesjes zijn bedoeld voor eenvoudigere taken, zoals het openen van een envelop of een geschenkverpakking of misschien het knippen van je vingernagels.

Dit bespaart niet alleen uw SAK, maar voorkomt ook ongelukken, aangezien opvouwbare messen bij sterke impact gemakkelijk kunnen losraken of breken.

Je wilt zeker niet dat het mes of gebroken delen van het mes als granaatscherven alle kanten op vliegen.

Respecteer het gereedschap en het gereedschap zal jou respecteren.

5. Snijd weg van je lichaam

Mensen maken de fout iets in de richting van het lichaam te snijden of te snijden. Je zult dit vaak zien tijdens het snijden of snijden, of zelfs bij het slijpen van potloden met een zakmes.

Doe dit niet. Mensen hebben letterlijk per ongeluk hun polsen doorgesneden terwijl ze op deze manier messen gebruikten.

Zorg ervoor dat je van je lichaam af snijdt, met een stevige grip op het Zwitserse zakmes met je dominante hand.

Als je mes per ongeluk uitglijdt, vliegt het de andere kant op, niet naar je lichaam.

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (5)

Zorg er bij het wegsnijden van uw lichaam voor dat uw vingers de beweging van het mes niet in de weg zitten.

Tip

Als u van plan bent uw SAK te gebruiken voor houtsnijsessies, zorg er dan voor dat u een EHBO-doos bij de hand heeft. Dit is vooral belangrijk tijdens kamperen of andere soortgelijke buitenactiviteiten.

Gebruik geen natte of gladde handen. Zorg ervoor dat u water of iets glads van uw handen en de SAK veegt voordat u deze gebruikt.

6. Werk binnen uw bloedcirkel

DeBloed cirkel, of veiligheidscirkel, is een denkbeeldig cirkelvormig gebied of ruimte om je heen.

Om je bloedcirkel te ontdekken, strek je je arm uit terwijl je het gesloten Zwitserse zakmes in je greep houdt. Teken vervolgens een denkbeeldige cirkel door je lichaam te draaien. Controleer ook de vrije ruimte boven uw hoofd door uw uitgestrekte arm omhoog te brengen. Dit zal de bloedcirkel om je heen definiëren.

Zorg ervoor dat niemand zich in uw bloedkring bevindt tijdens het werken met een Zwitsers zakmes. Kortom, het is jouw verantwoordelijkheid om je bloedkring vrij te houden.

Als je iets of iemand kunt aanraken terwijl je je bloedcirkel tekent, vraag de persoon dan beleefd om weg te gaan of van positie te veranderen.

Ken jij?

Terwijl het concept vanBloed cirkel(of Blood Bubble, zoals sommigen het misschien noemen) klinkt misschien stom, het is zeer effectief bij het uitleggen van mesveiligheid aan kinderen of zelfs jonge volwassenen, vooral iemand die nog nooit een mes heeft gebruikt.

Dit voorkomt onopzettelijk letsel bij iemand anders (of uzelf) tijdens het gebruik van het Zwitserse zakmes.

Sommigen gaan zelfs een stap verder en verlengen de afstand tot tweearmlengte om extra veilig te zijn.

7. Werk buiten je bloeddriehoek

De binnenkant van je dijen, je lies en een denkbeeldige lijn tussen je knieën vormen de vorm van een driehoek als je in een zittende positie zit. DeBloed Driehoekis dit gebied tussen je knieën en je kruis.

Dit gebied wordt ook wel de ‘Driehoek van de dood’ door bushcrafters. Waarom zo'n dramatische naam, vraag je je misschien af.

Welnu, de binnenkant van de dij heeft de dijbeenslagader, een belangrijk bloedvat. Elke vervelende snee in deze slagader zal ertoe leiden dat de persoon doodbloedt en sterft zonder onmiddellijke medische hulp. U wilt geen onbedoelde snijwonden op uw dijen of lies riskeren.

U kunt de bloeddriehoek vermijden door uw ellebogen op uw knieën te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat het mes en het voorwerp waar je het mes op gebruikt zich voor je knie bevinden en weg van de 'Triangle of Death'.

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (6)
11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (7)

8. Probeer nooit een vallend Zwitsers zakmes te vangen of vast te pakken

Een vallend mes is aan alle kanten scherp”

Het is een algemeen instinct van mensen om te proberen iets te vangen als het per ongeluk uit hun handen glipt. Doe dit alleen niet met een Zwitsers zakmes (of welk mes dan ook).

Als een SAK per ongeluk uit je handen glijdt en valt, laat hem dan op de grond vallen. In plaats van te proberen het te vangen, concentreer je je op het weggaan om jezelf te beschermen tegen onbedoelde snijwonden.

Ja, uw SAK kan krassen oplopen door de val, en als het mes open is, kan het zelfs bot of verbogen worden (of in extreme gevallen kan de punt van het mes breken). Maar geloof me, je wilt niet het risico lopen je handen of tenen te verwonden om je SAK te beschermen.

Dit is nog een reden waarom u altijd alle gereedschappen in een SAK moet sluiten wanneer u deze niet gebruikt. Elke toevallige val zal het mes, uw voeten en ook de vloer redden.

"Vang geen vallend mes op" is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt in de investerings- en handelswereld als het gaat om aandelen en aandelen. Ik denk dat het net zo belangrijk is als je met een Zwitsers zakmes te maken hebt.

9. Ken en respecteer de wetten die van toepassing zijn op Zwitserse zakmessen

Bijna elk land of elke staat heeft messenwetten, waaronder zakmessen zoals het Zwitserse zakmes. De wetten bepalen wat voor soort mes je bij je mag dragen en wat verboden is.

Deze wetten zijn vaak gebaseerd op het type mes, de lengte van het lemmet, het vergrendelingsmechanisme, enz. Het is altijd beter om op de hoogte te zijn van de regels. Ik heb in dit bericht geschreven over de legaliteit van Zwitserse zakmessen in verschillende landen.

Afgezien van de staatsmessenwetten, zijn er ook veel openbare of privé-plaatsen waar een Zwitsers zakmes verboden kan zijn. Deze omvatten scholen, theaters, rechtbanken, enz.

Tip

Richt uw Zwitsers zakmes niet op iemand en draag uw Zwitsers zakmes niet met het mes open in het openbaar. Als u dit wel doet, zullen de mensen om u heen ongerust over u worden en kunnen er bij hen alarmbellen rinkelen.

Als u van tevoren op de hoogte bent van de regels, voorkomt u vervelende situaties of discussies met het beveiligingspersoneel. Ik heb een compleet bericht geschreven over dewettigheid van het dragen van een Zwitsers zakmes in deze post.

Zwitserse zakmessen mogen ook niet worden vervoerd in handbagage of persoonlijk tijdens het reizen per vliegtuig. U kunt de volledige gids bekijken opSAK's en andere multitools in het vliegtuig dragen.

Houd er altijd rekening mee dat uw Zwitsers zakmes geen wapen is en gebruik het nooit als zodanig, tenzij absoluut noodzakelijk (bijvoorbeeld een levensbedreigende situatie)

10. Leer kinderen het juiste gebruik van een Zwitsers zakmes

Zwitserse zakmessen zijn vaak van vader op zoon/dochter overgegaan. Maar voordat u dit doet, moet u ervoor zorgen dat u ook de veiligheidsregels doorgeeft die u moet volgen tijdens het gebruik.

De felgekleurde schubben van het Zwitserse zakmes samen met de talloze gereedschappen erin maken het vaak een zeer interessant object voor een kind.

Ouders moeten ervoor zorgen dat het kind alle aspecten van mesveiligheid heeft begrepen voordat ze een SAK overhandigen.

Tip

Als u uw kinderen voor het eerst leert een SAK te gebruiken om hout te hakken of te snijden, kunt u ze snijbestendige handschoenen laten dragen.

Tot die tijd mag de SAK alleen door het kind worden gebruikt in aanwezigheid van een volwassene.

Victorinox heeft speciaal voor kinderen een aantal Zwitserse zakmessen ontworpen.Lees dan dit artikelals u een SAK voor uw kind wilt krijgen.

Wat betreft Zwitsers zakmes en kinderen, dit is wat Felix Immler, een SAK-instructeur en houtsnij-expert, te zeggen heeft:

Ze zijn niet gevaarlijker dan een fiets of een skateboard. Kinderen moeten gewoon leren hoe ze ze moeten gebruiken.

11. Volg de etiquette voor het hanteren van messenS

Draag altijd een Zwitsers zakmes met het lemmet weggeklapt. Houd al het gereedschap gesloten wanneer u uw SAK aan een andere persoon overhandigt.

Als u om wat voor reden dan ook het mes open moet houden, geef het dan niet direct door. Leg het op tafel en laat de ander het oppakken.

Leen uw SAK niet uit aan iemand van wie u denkt dat hij de juiste messenetiquette niet kent en niet weet hoe hij deze op de juiste manier moet gebruiken.

Pak of gebruik het Zwitsers zakmes van iemand anders niet zonder eerst toestemming te vragen. Als iemand je zijn of haar SAK leent, geef hem dan terug zoals je hem hebt ontvangen.

Net zoals vuurwapens als geladen worden beschouwd, worden alle messen als scherp beschouwd. Gebruik het met de nodige voorzichtigheid. Het zal u of iemand anders snijden als u er niet voorzichtig mee bent.

Conclusie

Verwonding door een Zwitsers zakmes kan op elk moment gebeuren. Men moet niet vergeten dat een SAK geen speelgoed is. De meeste mesverwondingen worden veroorzaakt door oneigenlijk gebruik.

De bovenstaande SAK-afhandelingsregels moeten in uw geheugen worden opgenomen, zodat het volgen van de regels voor u vanzelfsprekend wordt.

Uiteindelijk is een Zwitsers zakmes een stuk gereedschap dat bedoeld is om een ​​klus te klaren. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je de klus veilig uitvoert.

Delen op FacebookDelen op TwitterDeel op PinterestDeel op WhatsAppDeel op Reddit

11 bewezen veiligheidsregels voor het gebruik van een Zwitsers zakmes | UITRUSTING PERSOONLIJK (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5543

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.