Is een Zwitsers zakmes legaal om te dragen? (Verschillende landregels) | UITRUSTING PERSOONLIJK (2024)

Ik heb gezien dat mensen met messen door de politie werden ondervraagd en dat hun zakmessen in beslag werden genomen. Tegelijkertijd heb ik bijna elke dag met succes een Zwitsers zakmes in mijn zak gedragen zonder problemen.

Mensen die van plan zijn een Zwitsers zakmes aan te schaffen, denken waarschijnlijk aan dezelfde vraag! is het legaal om een ​​Zwitsers zakmes op zak te hebben?

Een Zwitsers zakmes met een niet-vergrendelend mes met een meslengte van minder dan 3 inch is meestal wettelijk toegestaan ​​om in bijna alle landen in de zak te worden gedragen. Dergelijke Zwitserse zakmessen worden beschouwd als zakmessen en worden eerder als gereedschap dan als wapen beschouwd.

Aanvaardbare grootte van Zwitsers zakmes voor Pocket Carry

Een mes van minder dan 3 inch betekent dat je goed zit als je SAK 91 mm of kleiner is. Dat zou 58 mm, 65 mm, 74 mm, 84 mm, 85 mm en 91 mm omvatten.

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Sommige modellen van 85 mm hebben wel een vergrendelingsmes. Al deze behoren tot de Evolution-serie, b.v.Victorinox Evolution-greep S18. Vermijd alle '85 S'-modellen.

Natuurlijk heb ik vermeden mijn SAK te dragen op plaatsen waar er regels zijn tegen het dragen van scherpe voorwerpen (vliegtuigcabines, theaters, enz.), maar afgezien daarvan kon het niemand iets schelen (of opgevallen?) dat ik een mes bij me had!!

Dus hoe zit het met grotere modellen? vooral de 11 mm en 130 mm SAK's? Deze grotere Zwitserse zakmessen met vergrendelingsmessen zullen in de meeste landen illegaal zijn om openlijk te worden vervoerd. Dat betekent niet dat u het niet thuis kunt bewaren, of zelfs naar uw werkplek kunt dragen als uw functieprofiel het gebruik van zo'n mes vereist.

Uw intentie om een ​​mes te dragen is van belang

Afgezien van de grootte en het type van het mes (vergrendelend of niet-vergrendelend), is de andere parameter die er het meest toe doet bij mes-legaliteitskwesties de intentie van de drager en de perceptie van de mensen om hem heen die het als een bedreiging kunnen beschouwen.

Omdat Zwitserse zakmessen zo algemeen bekend zijn, lijken ze minder bedreigend en wekken ze geen onmiddellijk alarm in de hoofden van het gewone volk.

Dit betekent echter niet dat u SAK overal in uw zak kunt dragen.

In de meeste landen spreekt de wet meestal over twee categorieën, ‘wapens' En 'gevaarlijke artikelen'.

Is een Zwitsers zakmes legaal om te dragen? (Verschillende landregels) | UITRUSTING PERSOONLIJK (1)

Op basis van hoe deze categorieën zijn gedefinieerd en het model van het Zwitserse zakmes, kan het worden ingedeeld in een van beide of geen van beide.

In Zwitserland heeft bijna iedereen meestal een Zwitsers zakmes bij zich, aan de sleutelhanger of in de zak.

Maar aangezien de wetten sterk verschillen van land tot land, en zelfs van staat tot staat binnen een land, is er geen enkele regel van toepassing op alle Zwitserse zakmessen.

Is het dragen van een Zwitsers zakmes legaal in het VK?

Het VK heeft een aantal van de strengste regels met betrekking tot legale messen, die ook behoorlijk ijverig worden gevolgd door de autoriteiten en wetshandhavers.

In het Verenigd Koninkrijk mogen kleine niet-vergrendelbare zakmessen met een lemmetlengte tot 3 inch zonder geldige reden worden vervoerd. Dit omvat automatisch alle niet-vergrendelende Zwitserse zakmessen, met name modellen van 91 mm of kleiner.

Betekent dit dat het dragen van een groter Zwitsers zakmes illegaal is in het VK?

Niet echt! je wordt niet automatisch veroordeeld alleen voor het dragen van een mes dat de richtlijnen overschrijdt. Het is geen overtreding en u krijgt geen boete of arrestatie als uw reden daarvoor geldig genoeg is voor de wet van het land.

Echter,je zou een goede reden moeten hebben om er een bij je te hebben, en wat nog belangrijker is, de politie/autoriteiten moet kunnen overtuigen als dat nodig is (echt, de wetten zijn gevarieerd en kunnen soms behoorlijk ingewikkeld worden). Meer details vind je hier overde regels voor het kopen, verkopen en dragen van messen(niet alleen SAK's maar alle soorten messen).

Is het dragen van een Zwitsers zakmes legaal in de VS?

Elke staat heeft zijn eigen messenwet in de VS. Sommige zijn vrij liberaal, terwijl andere restrictiever zijn. Als u echter enkele algemene richtlijnen volgt bij het selecteren van het model Zwitsers zakmes, kunt u het meenemen op de weg.

In de VS mogen mensen van 21 jaar of ouder in de meeste staten Zwitserse zakmessen dragen met een lemmet korter dan 2,5 inch. Dit is in overeenstemming met de wet die volwassenen toestaat legaal zakmessen, multifunctionele messen of multitools met een mes korter dan 2,5 inch bij zich te hebben.

In sommige staten is de leeftijdsgrens 18 jaar. Wat als je jonger bent dan dat? In dat geval zal het worden beschouwd als het verbergen van een gevaarlijk wapen en zal het dienovereenkomstig worden behandeld, volgens de wetten met betrekking tot gevaarlijke voorwerpen.

Afgezien van deze algemene richtlijnen, zijn er staatspecifieke richtlijnen, afhankelijk van de lengte van het blad en de toestand van de persoon die het draagt. Grotere Zwitserse zakmessen mogen bijvoorbeeld worden meegenomen, maar niet op een verborgen manier. Sommige staten beschouwen het ook als illegaal om een ​​SAK te dragen in een dronken toestand.

U kunt een staatsgewijze gedetailleerde gids vinden met de regels voor het dragen van messen in de VShier. Dit geeft een goed idee van welk model Zwitsers zakmes legaal of illegaal is om in de VS te dragen.

Is een Zwitsers zakmes legaal in Canada?

In Canada is het legaal om een ​​Zwitsers zakmes te dragen dat eruitziet en functioneert als een zakmes. Canada heeft een lange lijst met specifieke soorten messen die illegaal zijn om mee te nemen. Een Zwitsers zakmes is echter niet (of lijkt niet te zijn) een van hen.

Kinderen mogen onder toezicht van een volwassene een Zwitsers zakmes als gereedschap gebruiken.

De wet zegt echter ook dat als het mes korter is dan 30 cm en het voorwerp lijkt op een onschadelijk voorwerp maar is ontworpen om een ​​mes of mes te verbergen, het verboden is. DeVictorinox SwissCardzou in deze categorie kunnen vallen.

Zoals overal elders,de bedoeling van de gebruiker is belangrijker dan de lengte van het mes. Als u wordt betrapt met een verborgen mes op een plaats waar u geen mes als gereedschap nodig heeft, wordt dit beschouwd als een overtreding van de wet.

Is een Zwitsers zakmes legaal in Australië?

De Australische meswetten zijn strenger in vergelijking met de meeste andere landen. De meeste soorten messen zijn geclassificeerd als 'verboden wapens' of 'gevaarlijke voorwerpen'.

De wet definieert geen enkele mesmaat die is toegestaan ​​of niet is toegestaan.Het verbiedt het dragen van bijna alle soorten messen zonder een redelijk en wettig excuus.U kunt een lijst vinden van de ‘verboden wapens’ inclusief messenhier.

Hoewel deze lijst niet specifiek 'Zwitsers zakmes' vermeldt, ben ik er zeker van dat een van de verschillende genoemde generieke typen ook een SAK zou bevatten.

Dus wat zou een redelijk en wettig excuus kunnen zijn?

Zelfverdediging kan zeker geen geldig excuus zijn. Maar als je een goede reden zou kunnen geven om het mes te dragen, bijvoorbeeld voor werk, sport, recreatie, enz., of misschien ben je een verzamelaar en moet het mes worden gebruikt voor weergave- of tentoonstellingsdoeleinden, dan zou je goed moeten zijn.

De wetten variëren een beetje van de ene staat tot de andere. In Queensland staat het gebruik van een Zwitsers zakmes bijvoorbeeld toe voor gebruiksdoeleinden.

Is een Zwitsers zakmes legaal in India?

In India is het illegaal om een ​​​​mes of een ander type mes langer dan 9 inch en breder dan 2 inch bij de persoon te dragen, aangezien het wordt beschouwd als 'verboden voorwerpen' onder de Indian Arms Act 1959. Messen met veermechanisme en messen met knopbediening zijn ook illegaal om te dragen.

Aangezien de regels de vergrendeling of het vouwen van het mes niet vermelden, denk ik dat de meeste Zwitserse zakmessen legaal zijn, inclusief de grotere.

Het zou echter veiliger zijn om te beperken tot iets binnen 6 inch. En nogmaals, houd er rekening mee dat de bedoeling van de koerier belangrijker zou zijn dan de grootte van de SAK. Wees dus voorbereid met een goede reden als u niet in juridische problemen wilt komen.

Waar kan een Zwitsers zakmes worden verboden?

Hoewel een Zwitsers zakmes meestal niet als een wapen wordt beschouwd en je het in je zak mag dragen, zijn er locaties waar het altijd als illegaal wordt beschouwd (ongeacht het type mes of de grootte van het mes).

Een voorbeeld is in de vliegtuigcabine. Na de gebeurtenissen van 9/11 hebben regeringen over de hele wereld de beveiligingsprotocollen op luchthavens aangescherpt. Als zodanig wordt zelfs de kleinste sleutelhanger SAK beschouwd als een illegaal item in de vliegtuigcabine. In feite is de nasleep van 9/11 een belangrijke gebeurtenis inde geschiedenis van Victorinoxomdat ze een groot deel van hun markt verloren, wat hen jaren kostte om te herstellen.

Mis dit bericht niet als je meer wilt weten over dragenZwitserse zakmessen en andere multitools in vliegtuigen.

In sommige landen mag je met een SAK geen legerbasis bezoeken, tenzij je zelf in het leger zit.

De organisatoren van elk evenement kunnen hun eigen regels bepalen over wat wel en niet acceptabel is. Het is u mogelijk verboden om een ​​SAK mee te nemen tijdens het bijwonen van dergelijke evenementen.

Dit geldt voor zowel besloten als openbare evenementen.

Is een Zwitsers zakmes legaal om te dragen? (Verschillende landregels) | UITRUSTING PERSOONLIJK (2)

Gemachtigde eigenaren van eigendommen zoals boerderijen, hotels, restaurants, enz. kunnen ook hun eigen regels en voorschriften opleggen met betrekking tot het dragen van een SAK.

Overige Mesvrije zones

Afgezien van bovenstaande voorbeelden zijn er veel plaatsen waar een Zwitsers zakmes niet is toegestaan. Enkele voorbeelden zijn:

  • Scholen
  • Rechtbanken
  • Theaters
  • Overheidsgebouwen
  • Voetbal- en cricketstadions
  • Bars en nachtclubs

Bovenstaande lijst is natuurlijk niet volledig. Maar hopelijk geeft het een idee en kunt u van tevoren plannen of u uw SAK in uw zak moet dragen. Als de kans bestaat dat je bij de ingang wordt gefouilleerd, dan bestaat ook de kans dat een Zwitsers zakmes niet mee mag worden genomen.

De bedoeling om een ​​Zwitsers zakmes te gebruikendat is illegaal

De bedoeling van de persoon die het mes draagt, kan een perfect legaal Zwitsers zakmes ook illegaal maken in de ogen van de wet. Zelfs een kleine SAK die ruim binnen de richtlijnen van de wet valt, kan bijvoorbeeld als illegaal worden beschouwd als deze op een gevaarlijke manier wordt gebruikt om iemand te bedreigen, of erger nog, om een ​​misdaad te plegen.

Opmerking

Sommige landen/staten beschouwen het mogelijk ook als illegaal om een ​​Zwitsers zakmes te dragen door mensen die:

  1. een of andere psychische aandoening hebben
  2. zijn veroordeeld voor misdrijven
  3. staan ​​onder een huisverbod huiselijk geweld
  4. zijn voortvluchtigen
  5. een geschiedenis van eerdere misdaden hebben

Wettelijk geldige redenen voor het dragen van een Zwitsers zakmes

Er zijn een aantal geldige redenen om een ​​Zwitsers zakmes bij je te hebben, zelfs als de wet dit normaal gesproken niet toestaat. Deze redenen zijn volkomen aanvaardbaar in een rechtbank. Enkele van deze redenen zijn:

  1. Het dragen van een SAK van en naar uw werkplek waar uw functieprofiel het gebruik van een mes rechtvaardigt
  2. Het dragen van een SAK voor recreatieve doeleinden zoals scouting, bushcrafting, vissen, etc.
  3. Het dragen van een SAK om te gebruiken voor theater, films, televisie, enz.
  4. Een SAK meenemen naar een museum of galerie waar het wordt tentoongesteld

Houd er rekening mee dat het dragen van een SAK voor zelfverdediging volgens de wet in de meeste landen mogelijk niet als een geldige reden wordt beschouwd.

Wat als ik betrapt word op het illegaal dragen van een SAK?

Als u betrapt wordt op het illegaal dragen van een Zwitsers zakmes, dan zal de ernst van de misdaad de uitkomst bepalen. Verwacht in de meeste gevallen een van de volgende zaken:

  • Het zal volledig worden genegeerd (gebeurt in winkelcentra, multiplexen, etc.)
  • U krijgt een waarschuwing en een herinnering om het niet te gebruiken of uit uw zak te halen (dit gebeurt meestal bij openbare bijeenkomsten, kleine feestjes, toeristische plaatsen, enz.)
  • Je mag niet naar binnen, of je moet het afgeven aan de beveiliging en het later weer bij hen ophalen als je de plaats verlaat (gebeurt in theaters, nachtclubs, musea, etc.)
  • Het wordt in beslag genomen (gebeurt op streng beveiligde plaatsen, zoals tijdens veiligheidscontroles op luchthavens)

In de meeste gevallen kunt u, als de lengte of het type mes het dragen ervan illegaal maakt, een geldige reden opgeven (hierboven besproken) om uw intentie te rechtvaardigen. In het geval dat u wordt beschuldigd van illegaal bezit, zal een rechtbank beslissen of uw rechtvaardigingen geldig zijn.

In zeldzame gevallen kan naast een van de bovenstaande zaken een zware boete worden opgelegd. In het ergste geval kan er een gevangenisstraf volgen. Maar dit is meestal wanneer er voldoende bewijs is dat het mes is gebruikt om iemand te bedreigen of een ernstig misdrijf te plegen.

Laatste gedachten

De messenwetten zijn in de meeste landen vaag en staan ​​niet specifiek toe of verbieden om het daadwerkelijke merk of model van de messen te vermelden. Terwijl sommige landen het dragen van messen in het openbaar beperken, zijn er in dergelijke regels uitzonderingen gemaakt voor jachtmessen, zakmessen en messen die voor werkgerelateerde doeleinden worden gebruikt, afhankelijk van de wetten van een bepaald rechtsgebied.

Als zodanig vallen Zwitserse zakmessen onder deze uitzonderingen, aangezien de meeste SAK's (behalve die grotere) slechts multifunctioneel zakgereedschap zijn dat ook een klein mes heeft.

Draag voor de zekerheid geen SAK met een mes in de open lucht, of draag geen enkele vorm van SAK op locaties waar messen niet zijn toegestaan, zoals scholen, overheidsinstanties. gebouwen enz.

Ik verloor eenVictorinox klassiekerSAK naar de TSA tijdens de veiligheidscontrole op de luchthaven. Ik was helemaal vergeten dat de Classic aan mijn sleutelbos hing.

Anders had ik het van tevoren kunnen verwijderen en in mijn ingecheckte bagage kunnen stoppen.

Is een Zwitsers zakmes legaal om te dragen? (Verschillende landregels) | UITRUSTING PERSOONLIJK (3)

Ja, u kunt elke SAK meenemen in de ingecheckte bagage (geen vragen gesteld).

Ik ben ook een keer ondervraagd door het beveiligingspersoneel over mijn sleutelhanger SAK (wederom deVictorinox klassieker) tijdens een bezoek aan de Eiffeltoren in Parijs. Ik heb ze net verteld dat ik het altijd bij me heb voor noodgevallen. Ik was bijna mentaal voorbereid om het te verliezen, maar gelukkig stond het beveiligingspersoneel me toe het mee te nemen.

Het uiterlijk van een mes speelt een grote rol in de publieke perceptie. De meeste mensen zien een SAK als een stuk gereedschap en niet als een mes, en voelen zich er daarom niet door bedreigd. Een mes van vergelijkbare grootte met een tactisch ontwerp en kleur kan echter alarm slaan bij de gewone mensen, vooral op een drukke openbare plaats.

In plaatsen als Govt. gebouwen, scholen, enz., vermijd het dragen van uw zak-SAK omdat de beveiliging strenger kan zijn.

In winkelcentra, theaters, multiplexen, enz. worden sleutelhanger-SAK's meestal genegeerd door de beveiliging. Ik heb er altijd een bij me en is nooit gestopt. Gebruik gewoon je gezonde verstand en het komt goed.

Delen op FacebookDelen op TwitterDeel op PinterestDeel op WhatsAppDeel op Reddit

Is een Zwitsers zakmes legaal om te dragen? (Verschillende landregels) | UITRUSTING PERSOONLIJK (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5547

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.