De 10 allerlekkerste restaurants in Haarlem (2024)

1. Frisk aan het Spaarne

In de oude Droste chocoladefabriek aan het Spaarne, de Haarlemse gracht, huist sinds kort Frisk. Frisk aan het Spaarne, voluit. De zaak zit niet bepaald in het centrum van Haarlem: het is zelfs best even doorstappen, mocht je te voet zijn. Wees alvast gewaarschuwd. Eenmaal aangekomen loop je via het gezellige terras (lichtjessnoer, hippe stoeltjes, mandje voor de hond – check check check) de zaak in, via de serre. Binnen is een en ander groot en ruim, in kleurig mint, roze en groentinten. Alles in kannen en kruiken, maar we kwamen om te eten. Dat is bij Frisk geïnspireerd op de welbekende Nordic Kitchen: simpel, puur, gezond, authentiek, groen en naar wat het seizoen te bieden heeft. Dat is goed gelukt, in al zijn eenvoud, en wat op tafel komt, komt in fikse porties. Uiteraard kun je bij Frisk ook terecht voor een onvervalste Fika, 'een momentje' zoals ze dat in Scnadinavie noemen, vaak vertaald in een kop koffie met iets lekkers.

Max Euweplein 1

2. Restaurant Morris

Vers van de Haarlemse pers is restaurant Morris, een 'until we meat again' restaurant aan het prachtige Spaarne. Vlees dus, en een aanrader op dat front. Back to basic willen de mensen achter Morris: eenvoudig eten op zijn best. Een mooi stuk vlees (of hele vis – hebben ze ook) en wat bijgerechten zonder fratsen. De steaks zijn malser dan mals, zoals we 'm het liefst hebben, wat ook geldt voor de rokerige côte de boeuf met een parade aan sausjes, perfect met een glas kruidige Syrah ernaast. De inrichting? Lange tafels en street art aan de muur. Niet verkeerd: steak, friet en een biertje kost je nog geen twintig donnies.

Spaarne 36

3. Fishbar Monk

Liever een overdaad aan vis dan vlees? Dan is de eveneens nieuwe Fishbar Monk je man. De zaak ziet er precies zo uit als een visbar er anno 2017 uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar. Hier liggen de oesters uitgestald en wordt de wijn geschonken en de co*cktails geshaket. Het menu is goed én spannend: oesters, vongele met zwarte pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes en kreeft natuurlijk. So far so good, maar spannender wordt het als we het gaan hebben over de 'conservas de pescados', gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta en, oké, een heel goede steak tartaar, voor wie even geen zin in vis heeft. Een lage drempel-restaurant voor vaak. Opbouwende kritiek? De meer dan vriendelijke bediening mag wel wat oplettender (en sneller).

Turfmarkt 20

4. Bistrobar Indonesia

Ron (chef Ron Blaauw) never stops. Gelukkig maar want met dank aan deze niet te stoppen drang van chef Blaauw om knappe en smakelijke horeca-zaken te openen, hebben we in Amsterdam tegenwoordig Nacarat (bovenin het nieuwe Hudson Bay warenhuis) en heeft Haarlem er een puike bistro-bar bij. Blaauw sloeg voor de zaak de handen in één met mede-chef Agus Hermawan. Samen turnden ze The Gin Sum Club (die club wilde toch niet vlotten) om tot Bistrobar Indonesia. Bestel een van de rijsttafels en je bent een avond zoet. Maar sla ook de taco met Balinese kip niet over, dat zou zonde zijn.

Zijstraat 49

5. Buitenplaats Plantage

Ietwat valsspeler, maar goed, dit is een pareltje dus dan mag het: Buitenplaats Plantage in het gehucht Vogelenzang, op een steenworp afstand van Haarlem. In een fantastische kas (even verder kijken dan je neus lang is: achter de bouwmarkt moet je zijn) met een heerlijk buiten voor zomerdagen en een grote ronde open haard voor als het guur is, wordt een heerlijke (gezonde) lunch en dito diner geserveerd. Picknicken in de gigantische tuin met hangmatten en her en der privé-zitjes of een uitgebreide brunch of vijfgangendiner kan ook.

Vogelenzangseweg 49

6. Restaurant Jacobus Pieck

Je verwacht het misschien niet, vanwege de al te voor de hand liggende, ietwat toeristische situatie, maar in één van de meest knusse straatjes van de Haarlemse binnenstad zit een regelrechte klassieker waar het steevast goed is en waar je zelfs op vrijdagavond zonder reservering naar binnenloopt voor een hap en een drank. Bij Pieck is het steevast lekker en meer dan gezellig. Aanrader? De lamsburger. En de Jacobus Pieck bonbondoos die na het eten op tafel komt.

Warmoesstraat 18

7. Mogador

Open sinds 2012 en nog immer een fraaie koffietent in het Haarlemse. Op de Botermarkt, naast Mabrouk, een Haarlemse bekende van dezelfde eigenaar als Mogador (Goed te weten: bij Mabrouk, een soort foodmarkt, haal je de lekkerste gegrilde kip voor thuis en schep je heerlijke bakken vol voor bij de borrel – knappe jongen die met lege handen weer naar buiten komt). Bij Mogador huisgemaakte taart, dampende espresso's gemaakt met bonen van Bocca Coffee Roasters. Er zijn maar 18 zitplaatsen – wel rustig. Gasthuisstraat 48

8. The Louisiana Lobstershack

In een van de betere eet-straten van de stad, de Zijlstaat, zit al een aantal jaar een kleine, luidruchtige zaak (enige minpunt: de akoestiek) waar we graag keer op keer mogen aanschuiven voor co*cktails en het betere comfort food zoals je dat in het zuiden van Noord-Amerika voorgeschoteld krijgt. De menukaart van The Louisiana Lobstershack geprint op eenvoudig bruin papier, gaat twee vellen over eten – kort maar krachtig – en daarna een vel of 15 over drank. co*cktails vooral, in alle soorten en maten, maar bier en wijn is er ook. De porties zijn mollig maar toch… sla de voorgerechten niet over: precies goed crab cakes, hush puppies (in flink wat olie gebakken ballen van o.a. maismeel) en de boudin balls, gefrituurde spicy ballen van rijst en varkensvlees, o zo lekker. En dan moet de hoofdact nog van start: een kreeftfeest zoals ie heurt. Of de brother from another mother: het lijf van kreeft en de poten van krab. Een hele goede burger en natuurlijk jambalaya en gumbo, twee typische Louisiana gerechten, beiden spicy met rijst, kip en garnalen, al is de gumbo meer een soep en de jambalaya meer een paella (laat het ze niet horen overigens).

Zijstraat 21

9. Wolkers

Net buiten het centrum van Haarlem is Wolkers zo'n café-bar-lunchroom waar je binnen loopt en je meteen thuis voelt. Op het menu een broodje bal zoals die van oma en een tuna-melt zoals wij die thuis nooit zouden krijgen. Schuimbekkend lekker. Gelukkig wordt één en ander op verantwoord zuurdesembrood geserveerd, voor de balans. Ook fijn aan Wolkers is de je-mag-de-hele-dag-blijven-hangen-met-je-laptop-mentaliteit en de hoge mate van kids- en hufterproofheid.

Gedempte Oude Gracht 139

10. Spaarne 66

Een gouwe ouwe, dit restaurant aan het Spaarne dat wordt gerund door een moeder en haar drie dochters, een restaurantrecept voor een perfecte huiselijke sfeer. De familie is zó hartelijk en aardig, alleen om die reden ga je al naar Spaarne 66. Alle aardigheid op een stokje: de eenvoudige maaltijden, bereid met veel liefde, doen hier niet voor onder.

Spaarne 66

Benieuwd naar de gehele Haarlemse selectie van Bazaars wine-and-dine-expert? Klik dan hier.

De 10 allerlekkerste restaurants in Haarlem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.